Nieuws

Expositie keramiek en quilts

In Museum de Stee

Een bijzondere gelegenheid om keramiek en quilts in één expositie samen te brengen, twee verschillende kunstvormen die beide al in de oudheid voorkwamen.

Met keramiek is Aagje van den Brand van Brink, wonende in Prinsenbeek, al tientallen jaren bezig. De techniek van het keramiek is het boetseren met klei waarna de gevormde voorwerpen geglazuurd en gebakken worden.

Haar werk wordt gekenmerkt door organische vormen, waarbij de natuur in al haar verscheidenheid een belangrijke bron van inspiratie is. Vruchten, bladeren, bloemen, alles kan dienen als startpunt om een bijzonder object te maken. Die objecten zijn dan geen natuurlijke weergave van de werkelijkheid maar een vrije interpretatie van vorm en kleur.

De kunstenares heeft een eigen atelier waarin zij experimenteert met nieuwe kleuren en andere technieken uitprobeert. Daarnaast geeft zij ook cursussen aan huis.

De andere kunstvorm, het quilten, is de passie van Gonny Scherders, geboren in Breda en thans wonend in Zwolle. Zij maakte 25 jaar geleden kennis met patchwork en quilten en heeft zich daar steeds verder in verdiept.

Een quilt bestaat meestal uit drie lagen textiel. Een voorkant, de top, een achterkant en een tussenvulling. Deze lagen met kleine rijgsteekjes aan elkaar zetten heet quilten. De voorkant kan een effen lap zijn, uit patchwork bestaan of geappliqueerd zijn.

Tegenwoordig wordt ook de naaimachine gebruikt en vanuit het traditionele quilten zijn er stromingen bijgekomen zoals artquilten, waarbij de nadruk meer ligt op het decoratieve. De basis is nog steeds textiel maar er worden ook materialen gebruikt als papier, polyestervlies en tule.

De twee kunstvormen, hoewel totaal verschillend, geven deze expositie een speciale uitstraling.

De expositie is te bezichtigen op zondag 14 en zondag 28 mei van 14.00 – 16.00 uur in museum de Stee, Zuringveld 1A in Teteringen. Beide kunstenaressen zijn aanwezig om zo nodig tekst en uitleg te geven over hun werk.

De toegang tot de expositie bestaat uit een vrijwillige bijdrage ten behoeve van het onderhoud van de erfgoederen.

Verdere informatie is te vinden op de website www.teteringserfdeel.nl